La clacă, satul și orașul au strâns 3020 de lei pentru noi inițiative locale în sudul României

La clacă, satul și orașul au strâns 3020 de lei pentru noi inițiative locale în sudul RomânieiUniți de artele tradiționale, patru comunități mici din sudul României și peste 50 de bucureșteni s-au întâlnit sâmbătă, 31 mai la Acuarela, pe Polonă nr. 40.

Ne-am strâns cu toții în spațiul creativ al galeriei Imbold care a găzduit numai bine spiritul artistic al fiecărui participant ce și-a încercat mâna la una dintre îndeletnicirile tradiționale.

 

Meșterul Ghionea ne-a povestit despre sfințenia cu care se pregătește răchita în timp ce împletea un mic coș din proaspetele nuiele aduse la Claca dis-de-dimineață, iar Nea Petrică, membru din aceeași cooperativă (Înfrățirea-Împlet din Făcăeni, Ialomița), ne-a încântat cu poezii inspirate din viața satului.

Marian, meșterul rudar din Spanțov (Călărași), sprijinit și promovat de către trei tinere cu inițiativă din comunitate – Estera, Emilia și Cristina (Asociația Împreună pentru viitor) – a cioplit lemnul în fel și chip spre fascinația copiilor și adulților deopotrivă.

 

 

Doamna Vali Colezea împreună cu alte trei femei talentate și un flăcău îndemânatic din Cocorăștii Mislii au împânzit casa cu cusături și tesături tradiționale și au ghidat cu răbdare invitații în redescoperirea plăcerii cusutului de mână.

Gina și Magda și tinerele lor învățăcele din Vizurești (Dâmbovița) ne-au fermecat cu plăsmuiri din pănuși de porumb, ne-au învațat să coasem semne de carte și inimioare pe etamină, numai bune de aplicat pe trăistuțe și alte accesorii vestimentare.

 

Din oră în oră, comunitățile au oferit daruri făcute de mână pe care le-am extras la tombolă spre bucuria celor șase câștigători de coșuri din răchită proaspăt împletită din Făcăeni, un scaun din lemn cioplit în Spanțov și obiecte cusute de mâini din Vizurești sau lucrate de cele din Cocorăștii Mislii.

În final, am plecat cu toții spre casele noastre, la sat sau la oraș cu obiecte făurite de mâinile proprii, de toate formele și culorile, care să ne amintească de prima noastră Clacă de creație tradițională.

Din donațiile participanților am strâns 3020 de lei. Această sumă reprezintă 30.2% din finațarea necesară unei noi comunități în această toamnă.

Anul viitor vă așteptam la o noua Clacă, iar până atunci vă invităm să descoperiți fotografii de la eveniment pe pagina noastră de facebook.

#Romaniaseschimba în Vrănești, Argeș

#Romaniaseschimba în Vrănești,...

Mai mulți oameni cu inițiativă din satul argeșean Vrănești s-au mobilizat pentru a face ceva pentru comunitatea lor, prinsă între dorința de a păstra tradițiile vechi și nevoia de a merge spre modernitate. Au format grupul de inițiativă Fiii Satului Vrănești în cadrul programului Participare și...

Rezultate selecție “Implicat în comunitatea mea”

Rezultate selecție “Impl...

Rezultatele selecției cererilor de finanțare Runda de finanțare “Implicat în comunitatea mea”   A. LISTA PROIECTELOR SELECTATE SPRE FINANȚARE:   Aplicant Judet Asociatia Corbeni Plai Argesean Arges Asociatia Comunitara Eselnita “Cazanele Dunarii” Mehedinti Asociatia Fiii...

#Romaniaseschimba în Valea Argovei

#Romaniaseschimba în Valea Arg...

Pentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se...