După datină mă port

Inițiator: Asociația Datini-Educaţie-Cultură;

Loc: Comuna Găujani, Județul Giurgiu;

Perioada de implementare: Octombrie 2013 – Martie 2014;

Linia de finanțare:  Inițiative de economie socială;

Finanțare primită: 10.000 de lei

 

Asociaţia Datini-Educaţie-Cultură, din comunitatea Găujani judeţul Giurgiu, s-a format în urma programului Fundaţiei Pact de dezvoltare de organizaţii comunitare active în mediul rural şi mic urban din sudul României – “Învăţare-participare-încredere”.

Grupul din Găujani, ulterior asociaţie înfiinţată legal, îşi doreşte să asigure cadrul instituţional, material şi spiritual pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţii, prin promovarea iniţiativelor locale, a parteneriatului şi responsabilizării sociale.

„Pentru un viitor împreună” a fost primul proiect al grupului, proiect ce a urmărit asfaltarea terenului din curtea şcolii necesar copiilor pentru orele de educaţie fizică dar şi pentru alte activităţi artistice prin care să transmită tradiţiile din generaţie în generaţie. Ei nu s-au oprit aici şi îşi doresc în continuare să contribuie la o viaţă mai bună în comunitate.

Astfel, asociaţia va înfiinţa un atelier de croitorie prin intermediul căruia vor califica profesional  14 femei şi fete. Primul produs va fio cămaşă şcolară stilizată cu motive populare locale, ce va transmite, valorifica şi promova cusătura populară din localitatea Găujani.

Această afacere va aduce noi resurse materiale în comunitate, dar îi va ajuta, în acelaşi timp, să valorifice specificul local: dintre cele 14 tinere calificate, 3 dintre ele au ulterior posibilitatea de a fi angajate în atelier cu contract de muncă, iar prin promovarea produselor şi deschiderea unui magazin de desfacere, vor obţine venituri care vor acoperi alte nevoi sociale în comunitate: obiecte şcolare pentru copii nevoiaşi, alimente şi medicamente pentru bătrâni, susţinerea elevilor cu rezultate bune pe parcursul liceului şi de care vor beneficia cei 230 de elevi (şi implicit părinţii acestora) ai şcolii din Găujani. Iar pe lângă toate aceste 14 femei vor avea o calificare în meseria de confecţioner textile.


#Romaniaseschimba în Vrănești, Argeș

#Romaniaseschimba în Vrănești,...

Mai mulți oameni cu inițiativă din satul argeșean Vrănești s-au mobilizat pentru a face ceva pentru comunitatea lor, prinsă între dorința de a păstra tradițiile vechi și nevoia de a merge spre modernitate. Au format grupul de inițiativă Fiii Satului Vrănești în cadrul programului Participare și...

Rezultate selecție “Implicat în comunitatea mea”

Rezultate selecție “Impl...

Rezultatele selecției cererilor de finanțare Runda de finanțare “Implicat în comunitatea mea”   A. LISTA PROIECTELOR SELECTATE SPRE FINANȚARE:   Aplicant Judet Asociatia Corbeni Plai Argesean Arges Asociatia Comunitara Eselnita “Cazanele Dunarii” Mehedinti Asociatia Fiii...

#Romaniaseschimba în Valea Argovei

#Romaniaseschimba în Valea Arg...

Pentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se...