Noi aducem înapoi lucruri vechi şi totuşi noi

Inițiator: Asociația ,,Visul Verde”;

Loc: Comuna Cocorăştii Mislii, Județul Prahova;

Perioada de implementare: Octombrie 2013 – Martie 2014;

Linia de finanțare:  Inițiative de economie socială;

Finanțare primită: 10.000 de lei

 

Ghidată de sloganul Noi aducem înapoi lucruri vechi şi totuşi noi, Asociaţia ,,Visul Verde”, înfiinţată în 2007 în comuna Cocorăştii Mislii, şi-a propus să reînvie şi să promoveze portul popular prin încurajarea şi readucerea lucrului manual în actualitate, dar şi prin transmiterea unor meserii precum ţesătura, cusătura de mână, broderia, torsul, de la generaţiile vechi spre cele tinere.

În cadrul proiectului Identitate, Tradiţie, Bunăstare locală, Asociaţia Visul Verde a dezvoltat un plan de afacere pentru realizarea unui atelier pentru confecţionarea costumelor populare, dar şi a elementelor de uz personal şi gospodăresc decorate tradiţional.Acest atelier este şi o nouă ocazie pentru tinerele casnice ce nu au mai lucrat niciodată să-şi mărească şansele de integrare pe piaţa muncii. Produsele confecţionate în cadrul atelierului se adresează atât pieţei în domeniu – ansambluri folclorice, solişti vocali şi instrumentişti – , cât şi persoanelor iubitoare de arta tradiţională specifică locului.

Atelierul va fi organizat în căminul cultural din satul Goruna, comuna Cocorăştii Mislii, iar femeile din comunitate care vor fi pregătite de persoane calificate pentru a folosi modele şi tehnici vechi şi originale de cusături şi croieli, vor transpune cusătura decorativă pe produse moderne.

Pentru a ajuta tinerele casnice, asociaţia va organiza cursuri de calificare şi astfel vor crea locuri de muncă în comunitate. Profitul ce îl vor obţine va fi reinvestit în dezvoltarea afacerii, dar şi pentru sponsorizări sociale şi donaţii pentru diferite organizaţii.

Cei trei membri fondatori, domnul Gabriel Neacşu, domnul Ion Coleazea şi doamna Valerica Colezea îşi doresc ca prin această activitate să aducă un beneficiu dezvoltării sociale şi culturale a localităţii.


#Romaniaseschimba în Vrănești, Argeș

#Romaniaseschimba în Vrănești,...

Mai mulți oameni cu inițiativă din satul argeșean Vrănești s-au mobilizat pentru a face ceva pentru comunitatea lor, prinsă între dorința de a păstra tradițiile vechi și nevoia de a merge spre modernitate. Au format grupul de inițiativă Fiii Satului Vrănești în cadrul programului Participare și...

Rezultate selecție “Implicat în comunitatea mea”

Rezultate selecție “Impl...

Rezultatele selecției cererilor de finanțare Runda de finanțare “Implicat în comunitatea mea”   A. LISTA PROIECTELOR SELECTATE SPRE FINANȚARE:   Aplicant Judet Asociatia Corbeni Plai Argesean Arges Asociatia Comunitara Eselnita “Cazanele Dunarii” Mehedinti Asociatia Fiii...

#Romaniaseschimba în Valea Argovei

#Romaniaseschimba în Valea Arg...

Pentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se...