Viermii de mătase

Inițiator: Grupul de Inițiativă Și noi putem;

Loc: Sat Tudor Vladimirescu, Comuna Perișoru, județul Călărași;

Perioada de implementare: octombrie 2013 – martie 2014;

Linia de finanțare: Proiecte de dezvoltare comunitară;

Finanțare primită: 9985 de lei

Deşi satul Perişoru, situat în judeţul Călăraşi din zona Bărăganului, este mic, cei 800 de locuitori îşi doresc să producă schimbare şi să aibă o viaţă mai bună.

Dornic să ajute la rezolvarea problemelor din comunitate, grupul de iniţiativă din Perişoru Şi Noi Putem îşi doreşte ca prin “puterea exemplului” să pună bazele unei afaceri sustenabile care să ajute tinerii din comunitate să-şi dezvolte abilităţi necesare pentru angajare şi de antreprenoriat.

Afacerea lor – producerea gogoşilor de mătase, a început prin intermediul unui proiect educativ al şcolii locale cu care au concurat la un concurs finanţat de BCR. Chiar dacă nu au reuşit să obţină finanţarea de la BCR, au câştigat însă un susţinător în managerul BCR Călăraşi care le-a devenit partener pe termen lung şi i-a susţinut financiar pentru a face, în prima fază, un pilot al afacerii.

Grupul de iniţiativă are asigurat materialul necesar întregului proces, respectiv larvele, de la Institutul de cercetare “SERICAROM” Bucureşti. Membrii grupului împreună cu alți tineri din comunitate se vor ocupa de creşterea acestora, de echiparea spaţiului în care se vor creşte, de alimentarea cu apă şi de procurarea materialelor de îngogoşare.

Prin iniţiativa lor, grupul din Perişoru vrea să implice tinerii şi bătrânii din sat în desfăşurarea afacerii, să dezvolte competenţele de lucru în echipă a celor implicaţi şi să asigure resurse financiare pentru comunitatea lor. Tinerii şomeri şi bătrânii din sat, la început voluntari, vor fi plătiţi după  prima etapă a proiectului, venitul multora dintre ei fiind foarte mic sau chiar inexistent. Prin implicarea în proiect îi ajută să aibă un loc de muncă la ei în comunitate fără să fie nevoiți să facă naveta către  alte orașe din zonă.

Produsul principal al afacerii îl va constitui gogoaşa de mătase naturală, care va fi 100% ecologică şi biologică şi care va putea fi comercializată spre utilizare. Pentru comunitatea locală, pe lângă sursa de venit pe care o asigură, va putea fi şi un prilej de dezvoltare a unui comerţ artizanal cu produse din mătase naturală precum ii şi costume tradiţionale româneşti.

Astfel, pornind de la acest proiect, grupul vrea să încurajeze solidaritatea şi toleranţa între membrii comunităţii şi să-i ajute să găsească curajul de a-şi asuma responsabilităţi în cadrul comunei lor.

 


#Romaniaseschimba în Vrănești, Argeș

#Romaniaseschimba în Vrănești,...

Mai mulți oameni cu inițiativă din satul argeșean Vrănești s-au mobilizat pentru a face ceva pentru comunitatea lor, prinsă între dorința de a păstra tradițiile vechi și nevoia de a merge spre modernitate. Au format grupul de inițiativă Fiii Satului Vrănești în cadrul programului Participare și...

Rezultate selecție “Implicat în comunitatea mea”

Rezultate selecție “Impl...

Rezultatele selecției cererilor de finanțare Runda de finanțare “Implicat în comunitatea mea”   A. LISTA PROIECTELOR SELECTATE SPRE FINANȚARE:   Aplicant Judet Asociatia Corbeni Plai Argesean Arges Asociatia Comunitara Eselnita “Cazanele Dunarii” Mehedinti Asociatia Fiii...

#Romaniaseschimba în Valea Argovei

#Romaniaseschimba în Valea Arg...

Pentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se...