#Romaniaseschimba în Cocorăștii Mislii

#Romaniaseschimba în Cocorăștii MisliiÎn comuna prahoveană Cocorăştii Mislii, trecutul şi prezentul au făcut pace. Copiii redescoperă tradiţiile în paşi de dansuri populare, iar tinerele cos cu migală straie tradiţionale, după modele moştenite de la bunicile lor.

O mână de oameni cu iniţiativă au înființat Asociaţia “Visul Verde” pentru a urni lucrurile în comunitatea lor. La începutul anului, au pus pe picioare o afacere socială- au cumpărat un război de ţesut, pânză şi aţă, două maşini de cusut, un fier şi o masă de călcat şi au deschis un mic atelier.

Mai multe femei din sat au participat la cursuri de recalificare şi au redescoperit plăcerea de a coase. Din mâinile lor, ies acum ii, genţi, brâie şi obiecte gospodăreşti decorate cu motive tradiţionale. Femeile cos forme geometrice, flori şi frunze în negru şi roşu, culorile specifice zonei Munteniei.

“În fiecare casă există o ie cusută de bunici sau de străbunici. Acest gen de activitate scotea în evidenţă talentul tinerei fete care cosea. N-o să vedeţi ii identice. Fiecare fată cosea ia sa şi o reprezenta acel stil”, spune Gabriel Neacşu, vicepreşedintele Asociaţiei „Visul verde” şi directorul Căminului Cultural, unde funcţionează atelierul.

Clienţii sunt, de obicei, ansambluri folclorice, cămine culturale şi şcoli, dar şi turişti care vin în zonă şi îşi cumpără un suvenir cusut pe pânză, la atelier.

În căminul cultural din satul Goruna există şi un Muzeu al Satului şi o sală unde fac repetiţii cele două ansambluri folclorice ale comunei.

„Prahova e un judeţ unde căminele culturale nu s-au transformat în cârciumi şi discoteci. Aici se face ceva”, subliniază Gabriel Neacşu, încrezător că România se schimbă. Şi se schimbă încet, începând cu oamenii care nu lasă tradiţiile să moară şi îi strâng şi pe alţii în jurul lor. Căci, uneori, visele devin realitate.

Pentru comenzi de produse de la atelierul din Goruna, județul Prahova, îl puteți contacta pe Cristian Colezea: 0724.444.008.

#Romaniaseschimba în Vrănești, Argeș

#Romaniaseschimba în Vrănești,...

Mai mulți oameni cu inițiativă din satul argeșean Vrănești s-au mobilizat pentru a face ceva pentru comunitatea lor, prinsă între dorința de a păstra tradițiile vechi și nevoia de a merge spre modernitate. Au format grupul de inițiativă Fiii Satului Vrănești în cadrul programului Participare și...

Rezultate selecție “Implicat în comunitatea mea”

Rezultate selecție “Impl...

Rezultatele selecției cererilor de finanțare Runda de finanțare “Implicat în comunitatea mea”   A. LISTA PROIECTELOR SELECTATE SPRE FINANȚARE:   Aplicant Judet Asociatia Corbeni Plai Argesean Arges Asociatia Comunitara Eselnita “Cazanele Dunarii” Mehedinti Asociatia Fiii...

#Romaniaseschimba în Valea Argovei

#Romaniaseschimba în Valea Arg...

Pentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se...