#Romaniaseschimba în Corbeni

#Romaniaseschimba în CorbeniUniţi, oamenii pot schimba încet, încet comunitatea în care trăiesc. Câţiva localnici cu iniţiativă din Corbeni, judeţul Argeş, lucrează împreună pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă.

Profitând de experienţa pe care a câştigat-o în Asociaţia Fiii Satului din Vrăneşti, Maria Martinescu i-a mobilizat pe localnici şi i-a convins că pot face lucruri frumoase pentru comunitatea lor. Împreună cu preotul satului, o educatoare şi un meşter popular au înfiinţat, anul trecut, Asociaţia Corbeni, plai argeşean.

Primul proiect al grupului a fost reabilitarea Fântânii de la Tia Tomii, un loc de care se leagă multe tradiţii locale. Potrivit localnicilor, numele izvorului vine de la Tia lui Toma, o femeie frumoasă şi cumsecade, bucătăreasă la nunţi şi cunoscută în tot satul Corbeni. Tia locuia în apropierea fântânii cu cea mai limpede apă din sat. În fiecare an, de Sfânta Maria, oameni de pe Valea Argeşului se strângeau aici la târg, iar fetele de măritat veneau să-şi vadă viitorul prin ghioc. Afectată de inundaţiile produse pe râul Argeş, fântâna a fost reamenajată şi a fost ani la rând martoră a tradiţiilor locale precum: udatul miresei, ghicitul în vadra cu apă şi descântecul de bine.

Oamenii din Corbeni ţin la trecutul lor. În fiecare casă, există cel puţin un costum popular cusut cu migală, moştenit de la bunici. Ca să nu se piardă tradiţia, un meşter popular a început un atelier de cusături tradiţionale pentru a le transmite copiilor dragul cusutului pe pânză.

“Copiii au venit într-un fel de joacă, să se distreze, dar când au început să înveţe, le-a fost foarte drag să scoată cu mâna lor o muscuţă, o floricică, ceva. Chiar sunt câţiva care abia au venit în primul an şi au lucrat foarte frumos, au învăţat foarte repede”, declară Marilena Iosifaru, meșterul popular care spune poveşti cu acul de cusut.

Anul acesta, asociaţia a început un proiect ambiţios: o campanie de advocacy prin care membrii asociaţiei vor încerca să convingă autorităţile locale să construiască un loc de joacă pentru cei 150 de copii din Corbeni. Daniela Mărgărita, membru al asociației, crede că oamenii trebuie să se facă auziți și să se implice pentru a vedea că cei pe care i-au ales își fac treaba.

Asociația încearcă acum să mobilizeze cât mai mulți oameni pentru a urni lucrurile în jurul lor. Ce înseamnă pentru ei o comunitate puternică?

“În primul rând, o comunitate unită, o comunitate în care oamenii îşi ştiu nevoile unii celorlalţi, care încearcă să îşi rezolve împreună greutăţile pentru că viaţa nu este numai uşoară şi frumoasă, ci este şi cu urcuşuri şi coborâşuri. Cea mai frumoasă comunitate este aia unită, în care oamenii se ajută, se sprijină şi se ridică”, spune preotul din Corbeni.

#Romaniaseschimba în Vrănești, Argeș

#Romaniaseschimba în Vrănești,...

Mai mulți oameni cu inițiativă din satul argeșean Vrănești s-au mobilizat pentru a face ceva pentru comunitatea lor, prinsă între dorința de a păstra tradițiile vechi și nevoia de a merge spre modernitate. Au format grupul de inițiativă Fiii Satului Vrănești în cadrul programului Participare și...

Rezultate selecție “Implicat în comunitatea mea”

Rezultate selecție “Impl...

Rezultatele selecției cererilor de finanțare Runda de finanțare “Implicat în comunitatea mea”   A. LISTA PROIECTELOR SELECTATE SPRE FINANȚARE:   Aplicant Judet Asociatia Corbeni Plai Argesean Arges Asociatia Comunitara Eselnita “Cazanele Dunarii” Mehedinti Asociatia Fiii...

#Romaniaseschimba în Valea Argovei

#Romaniaseschimba în Valea Arg...

Pentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se...