#Romaniaseschimba în Făcăeni

#Romaniaseschimba în FăcăeniÎncet, România se schimbă datorită unor oameni care iau inițiativă și doresc să lase ceva mai departe pentru comunitatea de care aparțin.

Făcăeni este o comună din județul Ialomița, cu aproximativ 5.000 de locuitori, majoritatea cu îndeletniciri agricole.

Dintre aceștia, patru oameni cu inițiativă au dorit să facă activități diverse pentru copiii din comunitate care își petreceau timpul ori în fața calculatorului, ori nesupravegheați pe stradă fără să aibă o anumită îndeletnicire. Au desfășurat activități pentru 136 de copii, de la pregătirea unei mese tradiționale pentru o nuntă la țară, la realizarea de produse de panificație (covrigi, pâine, cozonac). Apoi, copiii au participat la cursuri de folosire a instrumentelor muzicale, cursuri de engleză și au organizat cu toții o sărbătoare finală pe malul râului Borcea.

Înclinația și iubirea pentru tradiții i-au dus la pasul următor. În cadrul unei alte inițiative PACT – Identitate, Tradiție, Bunăstare locală – domnul învătător Ștefan Popa și Nea Petrică Oprea au mobilizat și alți membri din comunitate și împreună au inventariat tradițiile locale. Așa l-au descoperit pe meșterul Grigore Ghionea, îndrăgostit de împletitură și lucrul bine făcut. Domnul Ghionea este de origine din Focșani și de-a lungul vieții a învățat multe meserii, dar cu răchita este diferit: este singura care îl trezește noaptea cu noi idei despre cum să o împletească, de parca i-ar umbla “niște vermișori prin sânge”.

Acesta a fost începutul Cooperativei Înfrățirea – Împlet fondată de cei trei alături de Dan Chivu, un antreprenor local. Prin ceea ce fac, își doresc să transmită mai departe acest meşteşug unui grup de 5 tineri (18 -35 ani) din localitate, să obţină toate dotările necesare de producţie şi spaţiul pentru desfăşurarea eficientă a atelierului şi să înfiinţeze o pepinieră proprie cu răchită pe o suprafaţă de minim 0,5 ha. Parte din profit va fi reinvestit în activități pentru oamenii din comunitate. Un prim produs al atelierului este un set compus din două fotolii, canapea şi masă împletite din răchită, care pot fi folosite pentru mobilarea teraselor, holurilor sau sufrageriilor.

Iar cum spune Nea Petrică în poeziile sale, “nu mi-am dorit nicicând să am absolutul/ și nici să fiu ca tine sau ca el/ însă mi-a plăcut ca să-mi respect cuvântul/și să nu bat toba dacă nu am un țel”.

Dacă vrei să susții alături de noi și alți oameni cu inițiativă ca domnul Popa, meșterul Ghionea și Nea Petrică, poți face o donație aici.

#Romaniaseschimba în Vrănești, Argeș

#Romaniaseschimba în Vrănești,...

Mai mulți oameni cu inițiativă din satul argeșean Vrănești s-au mobilizat pentru a face ceva pentru comunitatea lor, prinsă între dorința de a păstra tradițiile vechi și nevoia de a merge spre modernitate. Au format grupul de inițiativă Fiii Satului Vrănești în cadrul programului Participare și...

Rezultate selecție “Implicat în comunitatea mea”

Rezultate selecție “Impl...

Rezultatele selecției cererilor de finanțare Runda de finanțare “Implicat în comunitatea mea”   A. LISTA PROIECTELOR SELECTATE SPRE FINANȚARE:   Aplicant Judet Asociatia Corbeni Plai Argesean Arges Asociatia Comunitara Eselnita “Cazanele Dunarii” Mehedinti Asociatia Fiii...

#Romaniaseschimba în Valea Argovei

#Romaniaseschimba în Valea Arg...

Pentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se...