#Romaniaseschimba în Găujani

#Romaniaseschimba în GăujaniO comunitate puternică este aceea care își identifică problemele. Lucrurile încep de jos în sus, afirmă cu certitudine Cornelia Enache, membru fondator al Asociației Datini, Educație, Cultură Găujani.

În 2010, un grup de oameni cu inițiativă din Găujani s-au mobilizat și au început să facă lucrurile pe care și le doreau pentru comunitatea lor. Cornelia Enache, Vasile Pop, Carmen Gărăgău și Georgiana Bârnac sunt doar patru dintre oamenii care schimbă Găujaniul.

Au început cu construcția unui teren de sport în aer liber pentru ca cei mici să se poată bucura în siguranță de diferite activităţi sportive, educative și cultural-artistice. Grupul de iniţiativă împreună cu membrii comunităţii au organizat diverse activităţi: de la concursul de arte plastice, la întâlniri cu părinţii, de la o campanie de strângere de fonduri la pregătirea a trei formaţii artistice. În final, de toate aceastea au beneficiat cei 250 de elevi ai școlii din localitatea Găujani, care provin din cele 3 sate: Cetăţuia, Găujani şi Pietrişu. Pasul următor a fost să se întregistreze ca asociație.

Găujani este o comunitate plină de tradiții, cu oameni care își amintesc cu drag de vremurile trecute și vor să le readucă în prezent. Astfel, în proiectul Identitate, Tradiție, Bunăstare locală inițiat de PACT, membrii asociației împreună cu alți oameni din comunitate au realizat un inventar al tradițiilor din comună, iar apoi s-au gândit cum le pot folosi pentru a dezvolta o afacere socială pentru a crea noi locuri de muncă și a aduce noi venituri, o afacere bazată pe specificul local. Au propus înființarea unei croitorii unde să realizeze, în prima fază, uniforme școlare cu motive tradiționale din zonă. Doresc să se extindă și să confecționeze și alte produse, bazate tot pe specificul local.

A fost nevoie de patru ani ca să se simtă o schimbare în Găujani. A fost nevoie de un grup de oameni cu inițiativă care să adune comunitatea, să le dea celorlalți încredere că pot schimba ceva împreună, să demonstreze că transformarea vine de jos în sus. Cu comunități puternice și oameni cu perseverență, #Romaniaseschimba.

Dacă vrei să susții alături de noi și alți oameni cu inițiativă, poți face o donație aici.

#Romaniaseschimba în Vrănești, Argeș

#Romaniaseschimba în Vrănești,...

Mai mulți oameni cu inițiativă din satul argeșean Vrănești s-au mobilizat pentru a face ceva pentru comunitatea lor, prinsă între dorința de a păstra tradițiile vechi și nevoia de a merge spre modernitate. Au format grupul de inițiativă Fiii Satului Vrănești în cadrul programului Participare și...

Rezultate selecție “Implicat în comunitatea mea”

Rezultate selecție “Impl...

Rezultatele selecției cererilor de finanțare Runda de finanțare “Implicat în comunitatea mea”   A. LISTA PROIECTELOR SELECTATE SPRE FINANȚARE:   Aplicant Judet Asociatia Corbeni Plai Argesean Arges Asociatia Comunitara Eselnita “Cazanele Dunarii” Mehedinti Asociatia Fiii...

#Romaniaseschimba în Valea Argovei

#Romaniaseschimba în Valea Arg...

Pentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se...