#Romaniaseschimba în Valea Argovei

#Romaniaseschimba în Valea ArgoveiPentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se simte acasă. Iar pentru Lucia, acasă înseamnă Valea Argovei, o comună din județul Călărași situată pe malul stâng al Mostiștei.

Planul unei cariere în București s-a topit în fața dorinței de a dezvolta comunitatea din care provenea. Împreună cu trei prieteni- Marius Ivan, Ana Constantin și Marius Dincuță, tânăra a aplicat la programul PACT pentru COMUNITATE al Fundației PACT. Au obținut o finanțare de 5.000 de lei și au început să schimbe mentalitatea locuitorilor din Valea Argovei, care se îndoiau că o mână de tineri pot urni lucrurile încremenite de mulți ani în comuna lor.

În februarie 2014, grupul de inițiativă s-a transformat în Asociația Împreună pentru Valea Argovei. Tinerii au mers din casă în casă și au chestionat 250 de oameni din comună despre nevoile lor.  Au organizat apoi mai multe întâlniri în comunitate și au ales împreună problema spre care să își îndrepte atenția- lipsa activităților educaționale și recreaționale pentru copiii și tinerii din localitate. Au înființat Casa Satului, unde au organizat cursuri de utilizare a calculatorului, seri cu jocuri interactive și filme artistice. La primul curs au venit atât de mulți copii încât a trebuit să îi împartă în mai multe grupe, timp de trei zile. Lucia a știut atunci că decizia de a se întoarce acasă a fost cea mai bună.

Tinerii au planuri multe pentru comunitatea lor- sa atragă fonduri, să folosească potențialul turistic al zonei și să crească împreună.

“Vrem să găsim mai multe surse de finanțare pentru dezvoltarea localității în care trăim. Ne-am dori să înființăm o întreprindere socială, să organizăm niște cursuri de calificare pentru persoanele care nu au un loc de muncă. Și să ne dezvoltăm și noi ca asociație, să creștem în timp și să devenim o organizație puternică”, spune Lucia Constantin.

#Romaniaseschimba în Vrănești, Argeș

#Romaniaseschimba în Vrănești,...

Mai mulți oameni cu inițiativă din satul argeșean Vrănești s-au mobilizat pentru a face ceva pentru comunitatea lor, prinsă între dorința de a păstra tradițiile vechi și nevoia de a merge spre modernitate. Au format grupul de inițiativă Fiii Satului Vrănești în cadrul programului Participare și...

Rezultate selecție “Implicat în comunitatea mea”

Rezultate selecție “Impl...

Rezultatele selecției cererilor de finanțare Runda de finanțare “Implicat în comunitatea mea”   A. LISTA PROIECTELOR SELECTATE SPRE FINANȚARE:   Aplicant Judet Asociatia Corbeni Plai Argesean Arges Asociatia Comunitara Eselnita “Cazanele Dunarii” Mehedinti Asociatia Fiii...

#Romaniaseschimba în Valea Argovei

#Romaniaseschimba în Valea Arg...

Pentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se...