Salonul de coafură din Iancu Jianu

Salonul de coafură din Iancu JianuCând se vorbeşte despre Iancu Jianu, mulți încă își amintesc de faimosul haiduc din Oltenia. În PACT, ne amintim cu entuziasm de povestea comunei Iancu Jianu din aceeaşi regiune, situată pe un drum judeţean ce leagă judeţele Olt şi Valcea. Ca marea majoritate a localităţilor rurale de acest tip, comunitatea se confruntă cu probleme de sărăcie, lipsa locurilor de muncă, educaţie şi formare profesională deficitară.

Humanity Rom a fost pentru această comună un Iancu Jianu contemporan, asumându-şi misiunea, încă de la început, de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă în rândul populaţiei de etnie romă din zonă. Humanity Rom s-a înfiinţat ca grup informal de iniţiativă comunitară în 2003, devenind apoi asociaţie înregistrată juridic. În acest moment, este una dintre cele peste 40 de organizaţii comunitare active la nivel rural şi mic urban din sudul României, dezvoltate prin programele PACT, cu scopul de a contribui la dezvoltarea comunitară sustenabilă.

Istoria continuă şi, în anul 2007, Humanity Rom a fost printre cele 7 organizaţii comunitare din mediul rural și urban mic care s-au înscris în Proiectul de dezvoltare de afaceri comunitare* implementat de Fundația PACT. Plecând de la resursele din comunitate, dar atenţi la nevoile oamenilor, au decis să investească tot în sectorul de servicii, foarte slab dezvoltat în regiune. Iniţial, organizaţia a luat în calcul varianta de a dezvolta o croitorie, dar, în urma planului de fezabilitate, costurile s-au dovedit a fi prea mari. Al doilea plan de afaceri testat în faza de prefezabilitate a fost pentru un salon de coafură-frizerie. Planul s-a dovedit viabil, mai ales că în comună existau resurse umane calificate.

Salonul de frizerie din Iancu Jianu funcţionează din anul 2008. Pană atunci, în zonă nu mai exista alt salon de coafură-frizerie pe o rază de aproximativ 20 de kilometri, urmând astfel să deservească şi localităţile învecinate. Salonul a fost amenajat într-o cameră de 25 de metri pătraţi şi este dotat cu echipament modern: „Până în Craiova nu întâlneşti aşa ceva: oglinzi mari, comfort, scaune reglabile […]”, spunea Ilie Feraru, liderul Asociaţiei Humanity Rom.

Investiţia iniţială – susţinută integral de organizaţie – a fost de aproximativ 8000 de lei. Afacerea a pornit la drum cu două angajate, localnice din comuna Iancu Jianu – o tânără absolventă de liceu şi o femeie dintr-o familie care nu dispunea de alte venituri. Ambele urmaseră cursuri de calificare în domeniu, în cadrul unor programe neguvernamentale şi, astfel, nu a mai fost nevoie de investiţii în formarea de personal. În schimb, pentru a susţine costurile de resurse umane, asociaţia a realizat un parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin care aceasta din urmă s-a angajat să susţină 75% din salariile angajaţilor în primul an de funcţionare a afacerii.

Lansarea salonului s-a bucurat de o promovare intensă prin distribuirea de afişe şi pliante, dar şi prin difuzarea de anunţuri la televiziunea locală. Toate acestea – tot din investiţia iniţială a organizaţiei. Acum, salonul de coafură-frizerie din Iancu Jianu funcţionează cu o singură angajată pentru că cea de-a doua a optat pentru un loc de muncă în străinătate. Afacerea realizează un profit minim de aproximativ 2-3 milioane pe lună – “să plutească, nu să zboare, a fost gândită”, declară preşedintele asociaţiei Humanity Rom, mulţumit de faptul că iniţiativa lor este sustenabilă. Acoperindu-şi costurile de funcţionare, această afacere comunitară susţine un loc de muncă stabil pentru o persoană din comunitate şi, în acelaşi timp, oferă un serviciu, înainte inexistent, atât oamenilor din Iancu Jianu, cât şi din alte cinci localităţi învecinate.

Deşi nu este o intervenţie de proporţii, salonul de frizerie din Iancu Jianu este un bun exemplu despre modul în care membrii comunităţii îşi pot folosi abilităţile şi experienţa de antreprenoriat pentru a dezvolta servicii şi a crea noi locuri de muncă. „Sunt agent economic din ‘99, aveam o anumită experienţă, dar făceam lucruri despre care nu ştiam cum le zice la carte. Am învățat să fac un plan de afaceri, să testez piaţa, iar lucrurile astea chiar ajută”, spune Ilie Feraru, Asociaţia Humanity Rom.

Ilie Feraru este un spirit antreprenorial care a reuşit “să închidă frumos cercul” între comunitatea locală, iniţiativa antreprenorială cu impact social şi organizaţia comunitară (formată din membri ai comunităţii).

Comunităţile de astăzi nu mai au nevoie de haiduci, salvatori externi, pentru că atunci când îşi cunosc resursele şi se mobilizează, oamenii locului devin puternici și curajosi, dezvoltarea comunității fiind urmarea firească a poveștii.

#Romaniaseschimba în Vrănești, Argeș

#Romaniaseschimba în Vrănești,...

Mai mulți oameni cu inițiativă din satul argeșean Vrănești s-au mobilizat pentru a face ceva pentru comunitatea lor, prinsă între dorința de a păstra tradițiile vechi și nevoia de a merge spre modernitate. Au format grupul de inițiativă Fiii Satului Vrănești în cadrul programului Participare și...

Rezultate selecție “Implicat în comunitatea mea”

Rezultate selecție “Impl...

Rezultatele selecției cererilor de finanțare Runda de finanțare “Implicat în comunitatea mea”   A. LISTA PROIECTELOR SELECTATE SPRE FINANȚARE:   Aplicant Judet Asociatia Corbeni Plai Argesean Arges Asociatia Comunitara Eselnita “Cazanele Dunarii” Mehedinti Asociatia Fiii...

#Romaniaseschimba în Valea Argovei

#Romaniaseschimba în Valea Arg...

Pentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se...