Valea Argovei. Unde sfârșitul înseamnă de fapt un început și totul se întâmplă împreună

Valea Argovei. Unde sfârșitul înseamnă de fapt un început și totul se întâmplă împreunăIntrăm în cămăruța de la strada principală fără să știm ce o să ni se întâmple. Înăuntru sunt vreo 20 de copii frumoși care se distrează de minune, căci astăzi este ziua lor de activități amuzante cu Fun Science. Suntem în Valea Argovei, un sat din județul Călărași, sat care se află doar la 10 kilometri de Lehliu Gară. Dacă dai căutare pe internet după numele localității, cel mai probabil o să găsești mai mulți pești tinuți cu mândrie către aparatul foto de cei care i-au prins, și asta pentru că în Valea Argovei se află o baltă perfectă pentru pescuit. Daca dai însă o căutare mai delicată, după modele de succes în satele din sudul României, sunt șanse mari să ajungi tot aici.

***

Lucia, Ana, Marius și Măruță sunt cei patru tineri din Valea Argovei care în loc să fugă spre capitală sau în străinătate, încercând să-și facă mai curând un rost acolo, au rămas aici și și-au dat seama că sunt mult mai câștigați dacă gândesc ceva bun pentru comunitate. Așa au ajuns să facă un centru de activități de timp liber pentru copii, numit Casa Satului. Le-a ieșit bine și Fundația PACT a fost acolo să-i ajute. Totul a început așa: căpătând experiență la firma de consultanță, Lucia Constantin (28 de ani) și-a dat seama că există teoretic mulți bani pentru tot felul de proiecte dar ca ei nu ajung aici, în Valea Argovei; apoi s-a tot gândit cum să facă să schimbe lucrul asta. A aflat de pe internet că Fundația PACT oferă finanțare pentru proiecte de dezvoltare comunitară și s-a gândit imediat să aplice la programul PACT pentru COMUNITATE. Lucia si prietenii ei nu erau însă la prima inițiativă pentru comunitate. Satul îi cunoștea deja ca pe un grup de prieteni inimoși care umblau tot timpul împreună și parcă erau mai altfel, nu stăteau locului. Înainte de proiectul cu PACT, cei patru strângeau hainuțe și încercau să-i sfătuiască pe tinerii fără serviciu din sat despre cum să capete un job, discutau probleme legate de șomaj și tot felul de posibilități spre care ar fi bine să se îndrepte. Au facut chiar rost de o mașină de tuns iarbă și au defrișat de buruieni terenul de fotbal al comunei pentru meciurile amicale ale tinerilor fotbaliști amatori din Valea Argovei, și mai târziu pentru întâlnirile lor cu cei din Siliștea, satul alăturat. “Doar nu era să joace printre buruieni”, râde Lucia. Dar pe atunci satul nu prea era coalizat.

Lucia a studiat informatica managerială și managementul informației și a apucat să lucreze în București 4 ani, unde a venit și Marius Ivan, prietenul ei. Dar lui nu i-a plăcut așa de tare orașul și nici nu câștigau cât trebuie ca să trăiască bine, așa că după ce s-au sfătuit, s-au întors. Și-au găsit de muncă amândoi în zonă și locuiesc acum încă la părinți. În timpul săptămânii merg la serviciu, iar în weekend se ocupă de activități pentru comunitate, ajutați de Ana Constantin (sora Luciei) și prietenul ei, Marius Dincuță.

În cele 7 luni cât a ținut proiectul PACT au reușit să facă destule lucruri: s-au format în asociatia non profit “Pentru Valea Argovei” și au amenajat spațiul pentru activități pentru copii. Spațiul în care se întâlnesc copiii de jumătate de an încoace este al tatălui Luciei, care are și magazin în același loc, plătind pentru el chirie la primărie. Văzând probabil entuziasmul fiicelor sale inimoase, s-a gândit că trebuie să le ajute cumva. Planul inițial era să includă camera asta de distracție pentru copii într-un spațiu de la grădinița satului însă cum acolo era depozitată arhiva primăriei și n-au găsit un loc în regulă să o mute, n-au avut încotro și s-au reorientat.

Daca îi întrebi cum, dintre toate posibilitățile de dezvoltare comunitară, au ales să facă tocmai activități pentru copii, o să-ți răspundă ca la carte: au identificat nevoile comunei; au chestionat 10% din populație, adică 250 de persoane provenind din mai multe categorii sociale, deopotrivă femei și bărbați. Au organizat mai multe întâlniri în comunitate și i-au întrebat ce-și doresc și pe locul 1 a ieșit dorința de a avea o echipă de fotbal și un stadion cumsecade. Cum însă primarul a promis că de asta se va ocupa el, s-au apucat de cererea cu numărul doi. Mulți părinți și-au arătat interesul să existe niște activități distractive și potrivite pentru copii, pentru că în Valea Argovei, ca în atâtea alte sate, nu se întâmplă mare lucru și este o lipsă mare de activități culturale, educaționale și de recreere. Satul se trezește dimineața, ia pâine, merge la lucru și apoi mai face câte ceva pe lângă casă și se odihnește. Nu există cămin cultural iar cel mai apropiat este în Siliștea. Zis și făcut.

Cum au dechis, cum au avut clienți entuziasmați pe loc, căci și copiii și părinții abia așteptau. La prima întâlnire au venit vreo 50 de copii iar la a doua 74; puțin cam mulți pentru cele 3 calculatoare puse la bătaie în acest scop, și care erau de fapt calculatorul Luciei, și laptopurile personale al Anei și al lui Marius. Cei patru s-au gândit apoi să îi grupeze pe copii, să apuce astfel toată lumea să stea puțin la calculator, așa că au început să vină mai puțini; însă tot s-au stabilizat la un număr suficient de mare încât grupul de harnici din Valea Argovei să aibă treabă în fiecare weekend. Acum, sfârșitul de săptămână este porționat echitabil între calculator, care este programat vinerea în ture, apoi ziua de film, care se întâmplă în fiecare sâmbătă și este împărțită între desene animate și proiecții pentru copiii puțin mai mari și jocuri pur și simplu, ba tenis de masă, ba remi sau cărți, care se instalează cu voie bună în toate duminicile. Copiii au venit la început însoțiți de mame dar acum lucrurile au intrat într-un normal: la Casa Satului se vine în weekend pur și simplu, și activitatea face parte natural din economia de timp liber a localnicilor. Lucia și Marius îi trec strada pe participanții  foarte mici. Uneori, când plouă, Lucia, Ana, Marius și Măruță primesc întrebări din sat pe chatul de pe facebook: Oameni buni, se mai ține astăzi? Veniți acolo? Ne trimitem copiii? Dupa ce activitățile se termină, dacă vremea e tot urâtă, se mai întâmplă ca cei patru să îi mai ducă pe copii acasă cu mașina.

Acum la Casa Satului din Valea Argovei sunt tot trei calculatoare, unul al Luciei și două de la Ateliere fără Frontiere, o fundație prietenă ce reușește să recicleze și să facă reinserție profesională dintr-un singur foc. Adică, pe limba noastră, refac calculatoare noi din piese luate de la tehnologie scoasă din uz, și fac asta cu persoane cu dizabilități, pe care le iau de pe stradă; după ce le fac acte, le învață meserie și le susțin până ajung să lucreze regulat, la un program. Da, Casa Satului are nevoie de mai multe calculatoare, neapărat vreo 10 bucăți. Dar ce-și dorește Lucia în continuare este, culmea, nu cine știe ce lucruri materiale sofisticate, ci mai mulți oameni formați în management de proiect, căci ce-și doresc ei să facă e prea mult pentru o singură persoană. Vrea acces la informație și, automat, la proiecte bune pentru satul ei. Vrea să formeze oameni noi din comunitate care să îi ajute pe cei patru să găsească și să înceapă proiecte noi, din care comunitatea să beneficieze cât mai mult. Zona e superbă. Grupul de prieteni implicați de la Valea Argovei vrea să construiască o comunitate și mai armonioasă și să implice cât mai mulți oameni din partea locului în proiecte bune pentru ei. Deși jumătate dintre localnici sunt bătrâni și din jumătatea asta rămasă în putere mulți au plecat la București sau la munca în alte țări, o parte sunt șomeri și o parte lucrează pământul, cei patru sunt totuși optimiști. Până la urmă stau mai bine decât satul din apropiere, Valea Căpitanului, unde cel mai tânăr locuitor are 60 de ani. Schimbări în bine se văd deja. Copiii care au învățat deja la Casa Satului să umble cu un calculator îi învață și pe ceilalți, de la sine putere. Sigur că sunt multe de făcut, și probleme sunt la tot pasul. De exemplu, deși cărți există, în sat nu este nicio bibliotecă, pentru că trebuie rafturi, spațiu, și așa mai departe. Doar că energia celor patru aduce și soluții la tot pasul și astfel totul dă cu plus. Și fundația PACT este tare mulțumită de cum au mers lucrurile în Valea Argovei. “Credem că adevărata schimbare vine de jos în sus – de la cei mulți, care se confruntă zi de zi cu realitatea socială şi îşi înţeleg cel mai bine nevoile. Adevărata schimbare începe odată cu schimbarea la nivel individual. De cele mai multe ori, poate fi de ajuns ca un singur om să aibă o idee și să ia atitudinea potrivită pentru a produce o schimbare pozitivă în jurul său – pentru sine și pentru semeni; iar alții ajung să îl urmeze, pentru că văd beneficiile. Lucia, Ana, Marius și Măruță sunt un astfel de exemplu. Își schimbă comunitatea și ne inspiră și pe noi să ne continuăm treaba”, spune Mădălina Ene, Director Programe Fundația PACT. Fundația e mândră de reușitele din acest sat din județul Călărași, și are și de ce.

Cum era și normal, munca celor patru prieteni din Valea Argovei nu a rămas neobservată în jur. Primarul vrea să facă ceva după modelul Casei Satului și în căminul cultural proaspăt renovat din Siliștea, iar prieteni din Bănești și-au arătat interestul de a începe și ei ceva similar. Internetul i-a ajutat mult. Au pagina de facebook Grupul de Initiativa Valea Argovei și o pagină cu hosting gratuit la iva.webgarden.ro, unde “iva” vine de la Împreună pentru Valea Argovei.

Banii de la PACT s-au dus repede pe taxe de înființare pentru asociație, lemne de foc pentru iarnă, masa pentru tenis de masă, jocuri și colaborarea cu Fun Science. Lucia povestește ca experiența cu PACT i-a învățat să fie o echipă și acum sunt pregătiți să găsească surse noi de finanțare și să lucreze împreună mai bine pentru a reuși. Greșelile i-au ajutat să se dezvolte și au învățat să nu se încreadă prea tare în promisiuni verbale. Cel mai dificil în toată povestea asta s-a dovedit lucrul cu oamenii, convingerea și motivarea lor; au învățat că, dacă pui problema corect, oamenii doresc să se implice și asta vine cu o mare satisfacție. Marea multumire a celor patru este faptul că, în astea 7 luni în care s-a derulat proiectul si s-a consolidat Casa Satului, comunitatea a venit încă de la început, și asta e mare lucru.

Entuziasmul inițiatorilor a fost contagios. Există acum și cateva persoane care ajuta cum pot, mai vopsesc, mai repară, mai fac curățenie, în orice caz pun umărul pentru comunitate. Astfel arată primul proiect făcut de Valea Argovei cu o fundație, PACT, și el tocmai s-a terminat; însă Casa Satului merge mai departe, copiii vin în continuare, adulții au planuri mari pentru ei. Chiar așa: cum să îl oprești pe băiețelul cel blond, Alex, din dansat? Are 7 ani și a venit încă de la început și nici că s-a mai dat dus; a lipsit o singură dată, când era răcit. Copiii de 16-17 ani pot fi numiți pe buna dreptate voluntari, pentru că vin des și ajută fără să aștepte vreo recompensă. Acum că le-a iesit primul proiect, Lucia și ai ei nu se culcă pe-o ureche. Dimpotrivă. Au depus deja tot ce trebuie pentru încă un proiect de dezvoltare a economiei sociale; vor să înființeze o întreprindere socială, adică un fel de srl doar ca profitul se reinvestește în comunitate. Vor să facă o brutărie. Și ne spune că, chiar dacă nu o să capete acum finanțare pentru asta, o să refacă proiectul până când o să le iasă.

Povestea oamenilor cu inițiativă din Valea Argovei este scrisă de Sana Nicolau.

Sana Nicolau are 38 de ani și de ani de zile ba lucrează în PR și marketing, ba scrie la un site sau câte o revistă. Este pasionată de povești și cuvinte bine potrivite, natură și comunități. Sana scrie cu drag pentru PACT pentru că îi place mult țara ei, România, cu tot cu oamenii din ea, dar și pentru că fundatia face lucruri mici care contează mult.

#Romaniaseschimba în Vrănești, Argeș

#Romaniaseschimba în Vrănești,...

Mai mulți oameni cu inițiativă din satul argeșean Vrănești s-au mobilizat pentru a face ceva pentru comunitatea lor, prinsă între dorința de a păstra tradițiile vechi și nevoia de a merge spre modernitate. Au format grupul de inițiativă Fiii Satului Vrănești în cadrul programului Participare și...

Rezultate selecție “Implicat în comunitatea mea”

Rezultate selecție “Impl...

Rezultatele selecției cererilor de finanțare Runda de finanțare “Implicat în comunitatea mea”   A. LISTA PROIECTELOR SELECTATE SPRE FINANȚARE:   Aplicant Judet Asociatia Corbeni Plai Argesean Arges Asociatia Comunitara Eselnita “Cazanele Dunarii” Mehedinti Asociatia Fiii...

#Romaniaseschimba în Valea Argovei

#Romaniaseschimba în Valea Arg...

Pentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se...